Teater Fot skaper kunst for de minste
I 2024 er Teater Fot 20 år, og gjennom disse årene har det blitt skapt (minst) 16 forestillinger for de yngste barna, helt fra 0-12 år. De Røde Skoene (2008), Spurv (2012) og Animalium (2019) for barn i barnehagealder, er de forestillingene som har blitt spilt mest, og som har vært på flest turneer i Norge og i utlandet. Kompaniet er prosjektbasert, og har hatt med en rekke fantastiske utøvere i ulike prosjekter; skuespillere, dansere, musikere og visuelle kunstnere.
Av Lise Hovik
Vi brenner for det aller yngste publikummet, og synes de responderer på en helt vidunderlig måte; helt og fullt troverdig og tilstedeværende i møte med kunsten, på en måte som inspirerer både oss og de voksne som får oppleve teatret sammen med barna sine.
Operafrø
Vår siste produksjon heter Operafrø, og er skapt for babyer under ett år, i samspill med frø, planter og trær i Ringve botaniske hage gjennom vinter, vår, sommer og høst. Dette prosjektet springer ut av et kunstnerisk samarbeid mellom meg og skuespiller Janne Brit Rustad / Konstellasjonen. Gjennom flere år har vi samarbeidet om å lage interaktivt teater for de minste barna. Vi har sammen sett mange og ulike produksjoner for målgruppen, og reflektert mye over kunstsjangeren og virkemidlene. Med Operafrø gikk vi inn i et felles babyopera-prosjekt på bakgrunn av den kunnskapen vi har bygget opp gjennom alle disse årene. Denne gangen valgte vi å la naturen og frøene få veilede prosessen.
I januar 2023 startet eventyret i hagen på Ringve Musikkmuseum, der vi har gjort oss kjent med bøk, alm, selje, lønn og epletrær. Operasangerne Ola Marius Ryan og Lars Eggen tok sammen med perkusjonist Tor Haugerud tak i kjente melodistrofer fra Vivaldi, og med rislende rituelle rytmer og store og varme operastemmer blir et helt strykeorkester forvandlet til sang, babbel og pludrende lek. Forestillingens rituelle rom og seremonier er blitt til i samarbeid med billedkunstner Amalia Fonfara, og skifter gjennom årstidene i takt med Berit Haltvik Withs eventyrlige kostymer og frø-hatter.
I møtet mellom den store stemmen og det lille barnet undersøker vi hvordan sangen former samværet og den lydhøre kontakten mellom alt levende gjennom årstidene i hagen; frø, spirer, blomster, dufter, trær, blader, frukt og nøtter. Denne forestillingen er 100% sanselig, og spesielt tilrettelagt for babyer, nybakte foreldre – og besteforeldre.
Fakta
Lise Hovik er kunstnerisk leder for Teater Fot og professor i drama ved Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning. Operafrø er del av hennes kunstneriske utviklingsarbeid (FOU) ved høgskolen. Prosjektet er et samarbeid med Ringve botaniske hage, NTNU og Ringve Musikkmuseum, og er støttet av Kulturdirektoratet og Fond for Lyd og Bilde.
Når er det høst, faller bladene og frø synker ned i jorden for å hvile. I oktober 2023 avrundet vi Operafrø-syklusen med Høstfrø. Vi samlet blader, kastanjer og andre herlige høstfrø, og fikk med oss mange babyer på tur i hagen.
De fire årstidene
Det første årstidsritualet i syklusen er Vinterfrø, som hadde premiere den 28. januar 2023. Vinteren av Vivaldi står helt sentralt i forestillingen, og musikerne har skapt sin helt egne versjon av den kjente fiolinkonserten. Vi valgte det 200 år (+) gamle bøketreet i hagen som inspirasjon og omdreiningspunkt. Forestillingen startet ute under vinterbøken, der vi gjorde oss kjent med treet og frøene, før vi vandret i musikalsk prosesjon opp til Hallbauer i Wesselhuset. Der setter publikum seg rundt en installasjon med et årstidshjul av frø i taket og en stor tromme som sentrum for en leken, improviserende og sanselig vinterfrø-reise. Med magiske frøhatter slippes stemmene og rytmene fri, og vi inviterer alle med inn i et varmt og inkluderende musikalsk fellesskap i vintermørket.
Vårfrø ble spilt 5. og 6. mai, og inkluderte gåsunger og almefrø. Våren av Vivaldi er kanskje den mest kjente av de fire årstidene, og sangene er lette å tralle med på. Vi hilste våren velkommen med å feire det livgivende vannet, knopper som brister, spirer som spretter, blomster og frø som titter frem!
Sommerfrø startet ved det største lønnetreet i hagen, der lønnefrøene snurret ned fra trekronen. På veien inn danset vi for Pomona, eplenes beskytterinne, vi sang vi for epletreet, og fikk plukke epler, som ble med oss inn til årstidsinstallasjonen. Vi takket sommerens blomster, dufter, frø og frukter, knasket epler og skapte en gledesfylt stund for babyer og foreldre som tok turen tilNår er det høst, faller bladene og frø synker ned i jorden for å hvile.
I oktober 2023 avrundet vi Operafrø-syklusen med Høstfrø. Vi samlet blader, kastanjer og andre herlige høstfrø, og fikk med oss mange babyer på tur i hagen. der vi hilste på det lysende gule kastanjetreet, høstet nøtter og la dem til hvile på trommen.
Når arter møtes
Med dette prosjektet utforsker vi samspill med andre arter, med åpenhet og nysgjerrighet for det mer-enn-menneskelige. Vi merker hvordan det å flytte fokus vekk fra oss selv og interaksjonen med barna, og over på naturens vidunderlige skapninger, åpner et rom som både frisetter og forplikter. Teater Fot ønsker med dette å rette oppmerksomheten mot et mer økosentrisk teater som ikke kun undersøker menneskelige relasjoner, men heller menneskers forhold til naturen. Vi øver oss på å forstå naturen gjennom kunsten, ikke kun som ressurs for menneskelige behov og utnyttelse, men som levende og verdifull i seg selv. Da kan det være fint å starte med et lite frø – eller et lite barn!